Uttalelse fra Trondheimskonferansen 30.01.2006, 17:33

TRONDHEIMSKONFERANSEN -Samling for felles kamp for arbeid og faglige rettigheter.

Uttalelse fra Trondheimskonferansen ”Samling for felles kamp for arbeid og faglige rettigheter” i regi av LO i Trondheim 27. – 29. januar 2006. Konferansen samlet 457 tillitsvalgte fra hele landet.

Nei til outsourcing og konkurranseutsetting av vital infrastruktur.

Trondheimskonferansen ser med stor bekymring på outsourcing av feltstyrken i Telenor, samt konkurranseutsetting av drift og vedlikehold av kraftnettet i Norge.
Noen kraftselskaper har allerede satt ut investering, drift og vedlikehold av sitt nett på anbud. En slik utvikling tar Trondheimskonferansen sterk avstand fra. Dette vil medføre at det blir vanskelig å opprettholde kompetansen i forhold til vedlikehold og beredskapen ved større feil. Det store snøfallet på Sørlandet i januar viste en tydelig konsekvens av en slik utvikling.
En outsourcing vil utslette lokal faglig kompetanse som besitter kjennskap til og oversikt over tele- og kraftnettet, noe som er avgjørende i en krisesituasjon.

Energi- og telenett er kritiske infrastrukturer i et moderne samfunn, og konsekvensene for samfunnet når disse ikke fungerer, er vidtrekkende.
Staten som normsetter og regulerende myndighet, samt sterkt posisjonert eier inne Tele og Energi må ta grep i disse sakene.


Tekst: Tore Ved outsourcing og konkurranseutsetting vil fokus endres til inntjening for nye selskaper, på bekostning av kvalitet i infrastrukturen.
Videre vil en slik endring medføre mer usikre arbeidsplasser, svekkelse av faglige rettigheter og dårligere arbeidsvilkår for de ansatte. Dette er kapitalkreftenes sanne ansikt.
Dagens stortingsflertall, som skyldes fagbevegelsens innsats, må vie saken den oppmerksomhet som den fortjener.

Trondheimskonferansen krever at regjeringen står ved sine løfter fra Soria Moria om ny politisk kurs som stopper en slik utvikling.