Staten som kapitalist. 21.11.2014, 00:23

Helge Enger i Dagens Næringsliv 19.11.14:

Telenors nedleggelse av telefonsentraler fire steder i 2011 som nå diskuteres, skapte et sterkt engasjement både internt i Telenor og i samfunnet for øvrig.

Telenor fikk velfortjent kritikk både fra ansatte, tillitsvalgte, fylkespolitikere og store deler av det politiske miljøet på stortinget. Etter vår oppfatning var det helt rett av statsråd Giske å gi utrykk for at han forventet at Telenor skulle følge lov og avtaleverk.
Giske påpeker en grunnleggende verdi i Norge at alle parter skal ha rett til å bli hørt og at vanlige folk ikke skal overkjøres.
Vi ser det som naturlig at staten som eier, utøver eiermakt, ikke helt ulikt andre eiere.

Tekst: Tore Når det hevdes fra konsernsjef Baksaas’ side at « Telenor følger til enhver tid lover, forskrifter og de avtaler som er etablert mellom partene i arbeidslivet», er det nødvendig å nyansere en slik kategorisk påstand. El & It Forbundet i Telenor har ikke problemer med å finne eksempler på det motsatte. Overnevnte sak er et godt eksempel på brudd på hovedavtalen og også langt på vei brudd på intensjonene i omstillingsloven. Det blir for langt å gå i detaljer her, men vårt standpunkt kan dokumenteres.

Kristin Skogen Lund beskriver oppfølgingen fra majoritetseier som særdeles ubehagelig. Hvis det er til noen trøst, kan vi opplyse at andre også opplevde sterkt ubehag ved Telenors behandling av denne saken.

Trond Giske blir i artikkelen også kritisert for å prøve å påvirke beslutningstidspunktet for å unngå oppmerksomhet rundt saken under Arbeiderpartiets landsmøte. Vi har ingen forutsetning for å bedømme fakta i den påstanden, men det hadde spart Telenor for en del negativ oppmerksomhet om de hadde fått dette rådet og tatt hensyn til dette.

Helge Enger, for El & It Forbundet i Telenor