EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Statlig eierskap - i uttakt med eget program? 07.02.2006, 09:37

Kronikk i Dagsavisen av Forbundsleder Hans Felix i EL&IT Forbundet :

Statlig eierskap – går statsministeren i uttakt med eget program?
Både før og etter regjeringsskiftet har det vært en pågående debatt om statlig eierskap og hvordan staten skal forvalte sitt eierskap. Partiene i dagens regjering argumenterte i valgkampen for et fortsatt sterkt, ja heller økt, statlig eierskap. Det framkommer av partienes program og den felles regjeringsplattformen beskrevet i Soria Moria-erklæringen. Der slås det blant annet fast at regjeringen vil:
Sikre et sterkt offentlig og nasjonalt eierskap for å nå viktige politiske mål og sikre avkastninger og inntekter til fellesskapet.
Det statlige eierskapet bør være langt mer aktivt enn i dag.
Opprettholde de statlige eierandelene i viktige selskaper som Telenor, Norsk Hydro og DnBNOR. Telenor skal forbli et norsk selskap, Statnett og Statskog skal ikke selges eller delprivatiseres, og at dagens eierandel i Statoil skal opprettholdes.
Statkraft beholdes som et heleid statlig selskap.
De samme formuleringene finnes i Arbeiderpartiets program, hvor det i tillegg står:
Beholde minst (min understrekning) 2/3 statlig eierandel i Statoil og beholde over halvparten av aksjene i Telenor.

Tekst: Tore Jeg var til stede på Arbeiderpartiets landsmøte i april i fjor, hvor det fra redaksjonskomiteen ble lagt fram en uttalelse med blant annet følgende formulering ”det statlige eierskapet skal i all hovedsak videreføres”. Rune Gerhardsen fra Oslo tok til ordet i debatten og foreslo at formuleringen ”i all hovedsak” skulle strykes og begrunnet dette med at formuleringen var for upresis og kunne åpne for noe utsalg av statlige eierandeler. En overveldende majoritet av landsmøtet tilsluttet seg dette og de tre ordene ble derfor strøket. Jeg tar det for gitt at regjeringen og dets partier står fast ved sin erklæring og partiprogram, også partileder og statsminister Jens Stoltenberg!
Når jeg sier det slik, skyldes det senere tids uttalelser som kan tolkes i en annen retning. Både statsministeren og nærings- og handelsministeren har uttalt at det ikke er ønskelig eller mulig for regjeringen å gripe inn for å instruere bedrifter som Statoil, Hydro eller Telenor i enkeltsaker. Statsministeren har også uttalt at det ikke er mulig og heller ikke ønskelig å bytte et styre for å instruere et nytt styre til å stoppe en nedbemanning.
Jeg har da følgende motspørsmål: Er det slik andre store eiere opptrer der de er majoritetseiere? Ser vi ikke at for eksempel Stein Erik Hagen og Kjell Inge Røkke bruker sin innflytelse og eiermakt og sørger for at fattede styrevedtak er i samsvar med eiers politikk?
Ett av de mye omtalte selskapene for tiden er Telenor Opplysningen 1881, et selskap som er 51 prosent eid av Telenor, dvs. av staten. Ifølge styreleder Rune Rinnan skal 1881 selges og han lener seg på Jens Stoltenbergs uttalelser om at staten som eier ikke vil stoppe salget.
EL & IT Forbundet forventer ikke at staten som eier skal gripe inn til enhver tid når det er snakk om omstilling og nedbemanninger. Opplysningen har lagt ned sju lokalisasjoner og 4-500 arbeidsplasser de senere år. Våre tillitsvalgte har selvfølgelig ikke bifalt dette, men det har vært en gjensidig forståelse om overtallighet etter at opplysningstjenesten ble konkurranseutsatt. De tillitsvalgte har stått på og gjort en best mulig jobb for sine medlemmer og for å bevare flest mulig arbeidsplasser. Det er en jobb som er gjort ved forhandlinger internt i bedriften. Vi er klar over at man også i framtiden vil møte slike utfordringer uten at staten som eier til enhver tid skal gripe inn i styrets arbeid i enkeltsaker. Vårt hovedanliggende er ikke denne typen instruksjoner i enkeltsaker, men om regjeringen vil beholde eierskapet på statens hender. Det er det saken handler om. Det er det Soria Moria-erklæringen fastslår skal være gjeldende politikk og som vi krever en klar bekreftelse om fra eier. Stoltenberg uttalte avslutningsvis i nevnte intervju at regjeringen har en viss innflytelse på beslutninger i statsselskapene ved at det er regjeringen som oppnevner styrene. Min kommentar er at det er på høy tid å foreta noen utskiftninger av styrerepresentanter som ikke ønsker å være lojale overfor egen eiers politikk!

Hans Olaf Felix
Forbundsleder
EL & IT Forbundet


 

  Annet fra Nyheter
19.12.2019 EL&IT Forbundet Fagforening Tele- og Data Vestland
20.02.2017 Nedbemanninger i Telenor Norge -Tech og Fixed & TV
16.11.2016 Nedbemanning i Telenor Norge - Divisjon Business
24.10.2016 Dramatiske nedskjæringer i Telenor
24.08.2016 Norgesinfo nr 7 - Tata Consultancy Services
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024