EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Opplysningen 1881 og Statens Eierskap til Telenor 10.02.2006, 11:25

Innlegg skrevet av Venke Heimdal - tillitsvalgt Opplysningen 1881

Jeg vil ytre noen ord om uttalelsen Næringsminister hadde i Namdalsavisa i går. Eriksen uttaler at det er uklokt av Staten som storeier å kjører over de andre eierne i et børsnotert selskap.

Eriksen er opptatt av at likebehandlingsprinsippet i allmennaksjeloven innebærer at Staten ikke kan bruke sitt eierskapet i Telenor for å oppnå målsettinger som gir Staten urimelige fordeler på bekostning av andre aksjeeiere eller på selskapets bekostning.
Er det en urimelig fordel og ivareta viktige kvinnearbeidsplasser i distriks Norge? Det er dagligdags praksis i Norske aksjeselskap at majoritetseier bruker sin innflytelse til å presse gjennom sin strategi for eierskapet. Alle vet at private storeiere bruker sin aksjonærmakt til å hevde sine egne interesser i det selskapet de eier.
Er det i statens interesse og å ivareta viktige distriktsarbeidsplasser?

Tekst: Tore Hvis ulike eiere har forskjellige syn på en sak som er av stor betydning for selskapets fremtid, vinner den eieren som har stemmeflertall. Det skal gå langt for at det kan sies å være misbruk av selskapet å tjene egne særinteresser på bekostning av selskapet eller minoritetsaksjonærene. Aksjeloven bruker formuleringen ”urimelig fordel”. Er det en urimelig fordel eller misbruk av eiermakt å hindre en beslutning som kan ramme et stort antall distriktsarbeidsplasser eller som kan gi en annen innrettning av Opplysningstjenesten enn det Staten anser som ønskelig? Hadde Opplysningen vært i en underskuddssituasjon der kapitalen kunne gått tapt hadde situasjonen vært en annen. Ingen kan hevde at et salg er nødvendig for å hindre at aksjonærene taper sin kapital. Selskapet går med store overskudd og den daglige ledelsen i opplysningen melder om stor optimisme i henhold til virksomhetens fremtid. Denne typen tjeneste anses for å være økonomisk svært interessant.

Et annet grunnlag for at Staten må bruke sin eiermakt er at det foreligger en avtale mellom Staten v/ Samferdselsdepartementet og Telenor om leveringspliktige tjenester, i avtalen pålegges Telenor å være ansvarlig for at det foreligger en nummeropplysningstjeneste som på forespørsel gir Opplysninger om alle sluttbrukere av offentlig telefoni i Norge. Det er i dag Opplysningen 1881 som oppfyller denne forpliktelsen.

Denne avtalen innebærer at virksomheten til Opplysningen er underlagt bindinger i.h.t å ivareta samfunnsmessige hensyn. Også om disse hensyn betyr andre beslutninger enn det som følger av generell profittmaksimering. Dette vet de som eier eller indirekte eier Opplysningen AS og Telenor Venture 1V AS. At Telenor er børsnotert kan ikke ha noen sammenheng i sakens betydning. Også i børsnoterte selskap skjer bruk av majoritetseiers eiermakt stadig.


Til slutt noen ord i forhold til NA’s lederspalte på torsdag. Den var flott, NA viser her til hvor viktig det hadde vært at Bjarne Håkon Hansen kunne uttalt seg i denne saken. Jeg er klar over at Bjarne Håkon Hansen er arbeids og inkluderingsminister og at det er Næringsdepartementet med Eriksen som innehar eierskapet ovenfor Telenor. Men AP’s partiprogram er vel likt for begge disse ministrene. Og AP’s partiprogram sier klart, sitat ” Opprettholde de statlige eierandelene i viktige selskaper som bl.a. Telenor og beholde over halvparten av aksjene i Telenor.” Det skulle derfor politisk sett være en plikt for Bjarne Håkon Hansen og uttale seg i en sak som har så stor betydning for Namsos og Namdalen.

Finansminister Halvorsen har klart uttalt seg uten at det kan sies at hun har trykket inn på en annen ministers område. Men Halvorsen har sitt eget parti i ryggen i denne saken. SV har vedtak i sitt sentralstyre som sier at de er imot salget av Opplysningen 1881. Det er vel her skoen trykker for Arbeids og inkluderingsministeren. I AP leir har de dessverre ikke kunne komme frem til et liknende vedtak. Flere fylkeslag og lokallag av AP har fattet vedtak om nei til salget. Jeg forventer at Nord Trøndelag Arbeiderparti så raskt som mulig gjør tilsvarende vedtak. Kanskje det da kan bli enklere for både Namdalsavisa og tillitsvalgte i EL & IT Forbundet å få en kommentar fra ministeren fra Namsos. Eller er det andre krefter som stopper Bjarne Håkon Hansen i å komme med uttalelser om salget av Opplysningen 1881 AS.

El & IT Forbundet
Venke Heimdal


 

  Annet fra Nyheter
19.12.2019 EL&IT Forbundet Fagforening Tele- og Data Vestland
20.02.2017 Nedbemanninger i Telenor Norge -Tech og Fixed & TV
16.11.2016 Nedbemanning i Telenor Norge - Divisjon Business
24.10.2016 Dramatiske nedskjæringer i Telenor
24.08.2016 Norgesinfo nr 7 - Tata Consultancy Services
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024