EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

”Viktige opplysninger” er ikke nødvendigvis riktig 05.04.2006, 10:39

Denne artikkelen er laget som et motsvar til Konsernsjef Anne Karin Sogn i Opplysningen AS hadde i Dagens Næringsliv og intern web side. Artikkelen er også sendt Telenor sin interne web-side "Portalen" og her ble den nektet tatt inn. Det er da tydelig at enhver leder som uttaler seg der ikke kan bli sagt imot eller korrigert - dette beklager vi. Her er artikkelen fra konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen:

I Dagens Næringsliv tirsdag 4. april skriver Konsernsjef Anne Karin Sogn om egen og bedriften Opplysningen AS sin fortreffelighet.

Det er noen punkter i hennes kronikk som trenger kommentarer.

Tekst: Tore - Det er rett at ansatte har snudd bedriften etter at den forrige ledelsen ensidig satset på salg og ikke evnet å motivere egne ansatte i en ny konkurransesituasjon. Den gang var det de tillitsvalgte som varslet eieren om at bedriften var fullstendig skakkjørt. Det var de sammen med en ny ledelse, som fikk den på rett kjøl.
- Hvis det ikke hadde vært for en eier som forsto og til slutt tok grep så kunne det gått helt galt. Hva får de ansatte igjen for det nå? Ingenting. Ledelsen er ikke villig til å love kontinuitet i lønns og øvrige arbeidsvilkår for de ansatte om man får nye eiere. Det er heller signaler om det motsatte som henger i luften. Reduserte pensjonsordninger er et stikkord i denne sammenheng.

- A. K. Sogn skriver ” Selskapet har en bred og offensiv vekststrategi og har utviklet seg bedre enn den gang vi var et datterselskap i Telenor”.
Det skremmer undertegnede at en som titulerer seg som konsernsjef, ikke vet når et selskap er et datterselskap eller ikke. Telenor har fremdeles kontrollerende eierskap i Opplysningen AS. Det er fordi Telenor eier mer enn 50% av aksjene på alle nivå i eierkjeden. Tilsvarende har Staten kontrollerende eierskap gjennom at den eier 54 % av Telenor igjen. Sogn kan bruke spaltemeter på å prøve å dekke dette til, men realiteten endrer seg ikke av den grunn.
Derfor er det ingen avsporing å snakke om privatisering om statens går ut av kontrollerende eierskap i en bedrift, direkte eller indirekte.

- Sogn beskriver videre historien og bakgrunnen for dagens organisering av Opplysningen 1881 AS. ( Opplysningen 1881 AS er den opprinnelige opplysningen og er datterbedrift av Opplysningen AS) Begynnelsen på denne beskrivelsen er jeg enig i. Men det hun prøver å skrive seg ut av er denne historiens betydning for bedriftens videre utvikling.
Når man i tillegg har en eier som har den samme historie og verdier godt forankret i sin egen kultur har det faktisk ganske stor betydning. Det har vært og kan bli avgjørende for viktige veivalg i fremtiden.
De ganger Opplysningen har vært i skikkelig krise er når ledelsen og flertallet i styret har glemt hvor de kommer fra og hvilken bedriftskultur og verdier de representerer.

I sin sluttkommentar skriver Sogn at hun gjennom 30 år i Telenor har lært betydningen av å ha rett eierskap i en bedrift. Videre har en av hennes underordnede ledere uttalt til avisa Vesterålen at Opplysningen ønsker å bli fristilt fra Telenor uten at dette er blitt dementert.
Da er det nærliggende å spørre om det er Telenors kulturelle og historiske verdier man ønsker å bli fristilt fra?
Hva ønsker Konsernsjef Sogn å oppnå ved det?



 

  Annet fra Nyheter
19.12.2019 EL&IT Forbundet Fagforening Tele- og Data Vestland
20.02.2017 Nedbemanninger i Telenor Norge -Tech og Fixed & TV
16.11.2016 Nedbemanning i Telenor Norge - Divisjon Business
24.10.2016 Dramatiske nedskjæringer i Telenor
24.08.2016 Norgesinfo nr 7 - Tata Consultancy Services
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024