EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

EL&IT Forbundet tar kampen, YS svikter. 26.09.2007, 12:48

Stoltenberg og pensjonshissige fagforeninger må tåle en dårligere ordning, mener YS.
Statsministeren lover en god AFP-ordning, men YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener fagbevegelsen må godta en dårligere ordning.

Les hva som står på NA24:

LO-topper som Roar Flåthen, Leif Sande og Hans O. Felix har truet med storstreik hvis de ikke får en tilfredsstillende ordning med avtalefestet pensjon (AFP). Noen fagforeningstopper har til og med gått så langt som å true med å trekke støtten til regjeringen, dersom fremtidens AFP-ordning ikke blir like god som dagens.
På Arbeiderpartiets landsmøte før helgen benyttet statsminister Jens Stoltenberg anledningen til å roe gemyttene og lovet en god AFP-ordning.

Tekst: Tore - Ap vil være garantist
- Alle som ønsker det skal få gå av på en verdig måte. Vi skal få avtalen på plass gjennom samtaler og dialog mellom partene, sa statsministeren.
Det er ord som klinger godt i ørene til Anders Folkestad, leder for 268.000 fagorganiserte i Unio. Han kaller det positivt, og viser til at AFP kommer til å være en kampsak for forbundet under tariffoppgjøret neste år.
- Det er positivt at statsministeren lover at AFP ikke skal svekkes, og at Ap vil være garantist for ordningen. Det er likevel uklart hvordan framtidens AFP vil se ut, og det er ikke underlig at mandatet til AFP-utvalget, med sterk vekt på at folk skal stå lenger, har skapt uro, seier Unio-lederen.


To uforenlige mål
AFP blir den store saken under neste års tarifforhandlinger. En rekke fagforeningstopper vil at norske arbeidstakere skal få si sitt om AFP gjennom uravstemning. Også for leder av Yrkesorganisasjonenes sentralforbund, Tore Eugen Kvalheim, er AFP viktig, men han påpeker at det er to uforenlige forhold i utformingen av en ny AFP-ordning. Kvalheim har 23 medlemsforbund og over 200.000 medlemmer i ryggen.
- Det er to mål som virker uforenlige. At sliterne på 62 år skal ha en ordning som er god nok, samtidig som at man skal så lengre i arbeid. Det går ikke an å forene de to hensynene helt, sier han til NA24.
Neppe like god ordning
Han tviler på at den nye ordningen blir like god som den man har i dag. I fremtiden skal den gjelde alle, mens ordningen nå kun gjelder for drøyt 1,2 millioner arbeidstakere.
- Jeg tror neppe alt kan være som før. Vi må gjøre noe med ordningen. Hvis tanken til regjeringen er at kostnadene til AFP i fremtiden skal deles av alle, må det betinge at kakestykket til hver enkelt blir mindre, sier Kvalheim.
- Hvis kaken skal være like stor, blir det en utfordring å sikre sliterne en like god ordning som i dag, sier han videre.

Vi håper medlemmene registrerer at vår forbundsleder Hans Felix og EL & IT Forbundet står beinhardt på i kampen for AFP ordningen.
Det ser dessverre ut til å være noe annet med YS, hvor forbundet NEGOTIA er medlem.



Med vennlig hilsen
Per Gunnar Salomonsen
Konserntillitsvalgt


 

  Annet fra Nyheter
19.12.2019 EL&IT Forbundet Fagforening Tele- og Data Vestland
20.02.2017 Nedbemanninger i Telenor Norge -Tech og Fixed & TV
16.11.2016 Nedbemanning i Telenor Norge - Divisjon Business
24.10.2016 Dramatiske nedskjæringer i Telenor
24.08.2016 Norgesinfo nr 7 - Tata Consultancy Services
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024