EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

EDB angriper de ansattes pensjonsvilkår 15.07.2009, 11:18

EDB går nærmest ”over lik” i sine angrep på ansattes lønns- og arbeidsvilkår.
Nå angripes pensjonsvilkårene igjen, og det bare 2 år etter at man forsikret at man ikke hadde noen ambisjoner om å endre disse. Ansattes langsiktige investeringer i sin egen pensjon endres av EDB konsernet for å pynte seg for børsen. Majoritetseier Telenor lar det skje.

Tekst: Tore EDB har tidligere innført innskuddsordning for nyansatte og de ansatte som ønsket det. Samtidig kuttet man ektefelle/etterlatte pensjonen. Det siste gav en betydelig kostnadsbesparing. Den samme endringen gjorde resten av Telenor i fra 1. januar 2006.
EDB har våren 2009 drøftet flere kostkutt alternativer. Foreningene har ikke vært villige til å gå inn på pensjonsspørsmålet før en tvist mellom flere av foreningene og bedriften om pensjonens avtale status er avklart mellom hovedpartene i arbeidslivet. Det er normal respekt for spillereglene at uenigheter om status til en avtale avklares først før man går på innholdet. En slik respekt finnes tydeligvis ikke i EDB. Etter et proforma informasjonsmøte hvor tillitsvalgte ikke fikk anledning til å sette seg inn i sakene på forhånd vedtar man nå å tvinge resten av de ansatte over på en innskuddsordning.
En endring som vil straffe eldre arbeidstakere med lang ansiennitet i konsernet vesentlig på fremtidig pensjon. Selv om EDB har varslet pressen om kompensasjon for ansatte som taper, er det uvisst til hvem og hvor mye. Det er gitt en informasjon, men ikke drøftet med de ansattes organisasjoner.

I tillegg oppfatter EL & IT forbundet denne prosessen som klart i strid med hovedavtalen LO – NHO og den drøftingsplikten som ligger der.

Per Gunnar Salomonsen

 

  Annet fra Nyheter
19.12.2019 EL&IT Forbundet Fagforening Tele- og Data Vestland
20.02.2017 Nedbemanninger i Telenor Norge -Tech og Fixed & TV
16.11.2016 Nedbemanning i Telenor Norge - Divisjon Business
24.10.2016 Dramatiske nedskjæringer i Telenor
24.08.2016 Norgesinfo nr 7 - Tata Consultancy Services
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024