EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Info 03-07 Valgmøte vedtok 3 uttalelser 13.04.2007, 00:19
Det ble avholdt valgmøte i EL & IT Forbundet i Telenor Konsernet onsdag 21. mars 2007.

På møtet ble det vedtatt 3 uttalelser. Disse følger som vedlegg til denne info:

Vedlegg 1. Pensjonsreformen må sikre alle en verdig pensjon!
Vedlegg 2. Legg ned veto mot EUs tjenestedirektiv
Vedlegg 3. Ta klima utviklingen på alvor

Tekst: Tore Vedlegg 1: Pensjonsreformen må sikre alle en verdig pensjon!

Regjeringen har lagt fram en stortingsmelding om opptjening og uttak av alderspensjonen i folketrygden. Dette er annet trinn i en omfattende pensjonsreform bygget på pensjonsforliket i stortinget våren 2005. Det nye pensjonssystemet baseres på livsløpsopptjening, halv reallønnsutvikling av pensjonsutbetalingene og reduserte utbetalinger som følge av justering for levealder. Dette er prinsipper EL & IT Forbundet er sterkt uenig i, og som vil være svært negativt for de fleste arbeidstakere i landet. Vi frykter at private selskaper får en for stor rolle i forvaltningen av pensjonsreformen.

EL & IT Forbundet i Telenor er fornøyd med at det i stortingsmeldingen understrekes at de med lav lønn skal ha en pensjon som er lik eller bedre enn dagens system. Forutsetningen at arbeidstakeren står i arbeid fram til fylte 67 år er vi derimot helt uenig i. De foreslåtte rammer for videreføring av AFP vil bety så store reduserte ytelser at det i virkeligheten fratar de som har behov for tidligere avgang denne muligheten. Grunnen er:

- Alle taper pensjon fordi summen som er tjent opp skal deles på alle årene som pensjonist. Dette betyr at AFP-pensjonister må dele sin pensjon på fem år mer. Dette gir et tap på 22 %.
- Det gis ingen opptjening av pensjon i løpet av AFP-perioden. Dette gir et tap på 12 %.
- Pensjonen skal kun økes med halv reallønnsutvikling, og ikke tilsvarende lønnsutvikling. Dette vil i løpet av en 10-årsperiode utgjøre underregulering på 7 %.
- Det er beregnet at utbetalte pensjoner reduseres med ca. 18 % i 2050 fordi pensjonen skal deles på det antall flere år som hvert årskull lever lenger.

Det betyr at regjeringens forslag i realiteten river det økonomiske grunnlaget bort fra AFP-ordningen. Med utgangspunktet kr 300.000 i avgangslønn vil tapet beløpe seg til over kr 50.000 per år. Dette er totalt uakseptabelt.

Regjeringens pensjonsforslag truer også bruttopensjonsordningene i offentlig sektor og ordningene med særaldersgrenser når disse reformeres ut fra målsettingen om at folk skal jobbe lenger.

Årsmøtet minner om LO-kongressens vedtak: ”LO krever en bredere innsats for å sikre økonomien i pensjonssystemet. For LO er det en forutsetning for en slik levealdersjustering at vi får et inkluderende arbeidsliv som gjør at folk både kan og vil fortsette å jobbe lenger enn i dag. Det er en absolutt forutsetning at AFP opprettholdes. Levealdersjusteringens avkortningseffekt må ikke komme til anvendelse før ordinær pensjonsalder på 67 år er nådd. En heving av normal pensjonsalder må innebære at AFP-perioden forlenges tilsvarende.”

LO-kongressens vedtak må være et minimum for hva fagbevegelsen kan godta.

Vi vil forsvare eksisterende rettigheter og økonomisk nivå med hensyn til AFP, tjenestepensjoner og særaldersgrenser. EL & IT Forbundet vil slå ring rundt retten til å gå av med AFP uten å havne i et økonomisk uføre, derfor krever vi at regjeringspartiene endrer sin innstilling til ny pensjonsform.

AFP-pensjonene må ikke bli på et lavere økonomisk nivå enn dagens.
AFP-pensjonister må fortsatt tjene opp pensjon fram til de når alderspensjon.
AFP-perioden må forlenges tilsvarende en heving av normal pensjonsalder, slik LO-kongressen forutsetter.


Vedlegg 2: Legg ned veto mot EUs tjenestedirektiv


EU-parlamentet behandlet Tjenestedirektivet 16. februar. Hensikten med tjenestedirektivet er å fjerne nasjonale regler for å oppnå mer fri flyt av tjenester i EU.
Etter omfattende demonstrasjoner vedtok EU-parlamentet å tone ned ordbruken om at det er reglene i selskapenes opprinnelsesland som skal gjelde ved internasjonal handel med tjenester. Det er likevel opprettholdt formuleringer som fortsatt åpner for dette omstridte prinsippet. Blant annet i artikkel 37 står det at: ”det er nødvendig å avklare i hvilken utstrekning tjenesteytere omfattes av lovgivningen i den medlemsstat hvor de er etablert, og i hvilken utstrekning lovgivningen i den medlemsstat hvor tjenesteytelsen utføres, gjelder”.
Dette gir dermed EU-domstolen myndighet til å avgjøre vår framtid. Historien har vist at EU-domstolen tolker regelverket for å oppnå harmonisering i føderalistisk retning.

EL & IT Forbundet i Telenor er av den klare oppfatning at slikt direktiv vil undergrave arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår både i Vest-Europa og Norge.

Grunnen er at en tjenesteyter fritt vil kunne selge sine tjenester i et annet land ut fra reglene i sitt eget land. Dersom et polsk- eller spanskregistrert firma eksempelvis skulle vinne et anbud i Os kommune, kan de gjøre dette etter polske eller spanske regler. I praksis betyr det fritt fram for elendig arbeidsmiljø og dumping av norske standarder og dermed norske bedrifter. Tariffbestemte lønns- og arbeidsvilkår kan undergraves overalt hvor konkurransen legger press på arbeidstakerne fordi selskap underbyr hverandre for å vinne kontrakter.
EL & IT Forbundet i Telenor vil presisere at vi ikke imot arbeidere fra andre land, men vi krever at norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde i Norge uansett hvilken nasjonalitet de ansatte har.
Årsmøtet kan ikke se at det norske samfunnet har noe som helst å hente ved å innføre dette direktivet derimot vil det bidra sterkt til å ødelegge det norske velferdssamfunnet. Vi krever derfor at LO legger press på regjeringen slik at Norge legger ned veto mot at EUs tjenestedirektiv skal innføres i Norge.
Stans denne hasardiøse ferden nå.

Vedlegg 3: TA KLIMA UTVIKLINGEN PÅ ALVOR

Årsmøtet for konsernordningen til EL & IT Forbundet i Telenor samlet 21 mars 2007 vil uttale følgende:
FNs klimapanel la nylig fram første del av klimarapporten. Rapporten er skremmende lesning og setter sannsynligheten for at klimaendringene er menneskeskapt til over 90%. Dette gir skremmende perspektiver ikke minst på vegne av kommende generasjoner. Hvis utslippene av klimagasser fortsetter som i dag, vil gjennomsnitts¬temperaturen på jorda kunne øke med opp til 6 grader mot slutten av århundret. En temperaturøkning i denne størrelsesorden vil gi katastrofale følger for store deler av verden, i form av vann- og matmangel i noen deler av verden, samtidig med oversvømmelse av store landområder andre steder. Hele økosystemer vil kunne kollapse og gi en selvforsterkende effekt slik at enda større mengder CO2 slipper ut. Dette vil gjøre mange millioner mennesker til klimaflyktninger.

Norge er blitt en rik og velstående nasjon, med innbyggere som står for et svært høyt forbruksnivå, med tilhørende utslipp av klimagasser. Dette har ført til at Norge har økt sine CO2-utslipp siden 1990 med nesten 10 %, og vil bare fortsette å øke ifølge regjeringens framskrivninger..

Når norske regjeringer de siste årene i liten grad har gjort egne tiltak for å oppfylle Norges del av Kyoto-avtalen, kan det tyde på at planen først og fremst er å betale seg ut i form av oppkjøp av klimakvoter fra andre land. Årsmøtet vil advare mot en slik defensiv strategi. Norge som rik oljenasjon, har en moralsk forpliktelse til å gjøre tiltak for å redusere egne utslipp, gjerne supplert med andre tiltak som for eksempel klimatiltak i u-land og kvotekjøp.
Hvis Norge i stor grad kjøper seg ut av problemene, vil dette gi et signal om at en av verdens rikeste nasjoner ikke selv ønsker å bidra, hvorfor skal da fattige land gjøre det.
Når regjeringen setter nye mål for CO2-reduksjon, må perspektivet være at dersom alle på jorda skal kunne slippe ut like mye klimagasser, må Norges utslipp reduseres med 90 % .

EL & IT Forbundet i Telenor krever at regjeringen setter mål som gjør at Norge tar sin respektive del av ansvaret for å redusere utslippene til det beste for de kommende generasjoner.



 

  Annet fra Info fra Konserntillitsvalgt
23.04.2014 Info 03 -14 GSS legger ned avdeling i Bodø
23.04.2014 Info 02 -14 GSS kvitter seg seg med ansatte
27.03.2014 Info 01 -14 TGSS AS planlegger å legge ned i Bodø
19.03.2014 Info 11 -13 Juleinformasjon
19.03.2014 Info 10 -13 Omvalg Styrer og Bedriftsfors. nr 2
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024