EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Info nr. 5 ULTRA - Omorganisering av IS/IT i Telenor 29.03.2004, 20:13
Dette er den største saken som har vært til drøftinger høsten 2003 og vinteren 2004. Saken har vært behandlet en rekke ganger under den strengeste konfidensialitet. Den 25 mars ble den behandlet i styremøter i Telenor og i EDB Business Partner.
Tekst: Per Gunnar Salomonsen
Saken ULTRA kan grovt sett deles i 3 deler. Styring og utvikling (AD/AM), drift av nett og tjenestenære datasystemer og drift av de resterende datasystemene inklusiv drift av eksterne Telenor kunder.

ULTRA omfatter noe slikt som omkring 3500 servere av alle typer, godt over tusen medarbeidere i mange Telenor bedrifter inklusiv EDB Telecom (tidligere Telesience) og EDB drift (tidligere Teamco).

Det har vært holdt drøftinger foran styringskomité møtene nå foran endelig behandling i styrene. Den siste drøftingen skjedde også med representanter for EDB tilstede.

Nærmere om det enkelte hovedelement:

STYRING

Forslaget gikk på å samle portefølje ansvar et sted for hele Telenor. Det medfører også at berørte ansatte blir virksomhetsoverført i tråd med denne fordelingen. Nærmere om selve organiseringen, sjekk administrasjonens informasjoner.

I drøftingene hadde EL & IT Forbundet følgende merknader:
EL & IT Forbundet vil hevde at matrise organiserte avdelinger har hatt kort levetid i Telenor. Dette kan fort bli resultatet her også.

En samling av fagansvar (porteføljeansvar) og arbeidsgiveransvar støttes. I forretningsområdet Norge må hele miljøet samles i et større selskap. Dette gir bedre omstillingsmulighet. I denne sammenheng mener forbundet at Telenor Business Solution AS er å foretrekke.

Ved organiseringen av oppgavene må kunnskap/kompetanse bygges ut i bredden for å oppnå en mer robust arbeidsstokk. Hele bedriften legges til grunn ved definisjon av hvem eventuelle overtallige blir.

UTVIKLING AD/AM

Forslaget går på konkurranseutsetting av oppgaver som i dag løses av EDB Telecom og Telenor.

Til dette hadde EL & IT Forbundet følgende kommentarer:
I tillegg vil en med vektlegging av forhold til ansatte, arbeidsgiverpolitikk, intern kompetanse og posisjon som kjøper gå for gå for delt løsning med å ta inn det aktuelle miljøet fra EDB Telecom til Telenor og eksterne.

Videre er det svært viktig at man overfor de ansatte signaliserer at dette er i et langsiktig perspektiv. Noe som vil kunne gi en bedre samling for felles mål. Dette er det beste kriterium for å kunne lykkes i å realisere gevinstpotensial.

Om annen modell velges så krever EL & IT Forbundet at etter hver runde med konkurranseutsetting skal resultatet av denne og tidligere utsettelse evalueres sammen med de ansattes organisasjoner. Langsiktig gevinst tillegges vesentlig vekt. Det skal vurderes å stoppe videre utsetting samt reversering av tidligere utsettinger.

Drift av ikke nett og tjeneste nære applikasjoner og servere med forslag om å virksomhetsoverføring til EDB IT Drift (Teamco).

Forslaget gikk ut på at hele området skulle overføres til EDB IT Drift. Til grunn for det ligger det en langvarig kjøp/leveringsavtale mellom EDB og Telenor.

I tidligere drøftinger er følgende standpunkt markert fra EL & IT Forbundet:
Samling av driftsressurser i EDB IT Drift kan bare aksepteres som modell hvis:
§ Telenor holder et varig konsolidert eierskap
§ EDB IT Drift innfører samme personalpolitikk som Telenor (omstillingspolitikk)
§ Ansattvilkår som pensjon o.a. heves opp på Telenor-nivå der hvor det er lavere.

Ingen endring i dagens forhold før gjennomføringsbeslutning er drøftet og vedtatt.

Detaljert omorganisering og konsekvenser ved dette samt gjennomføringsdrøftinger forutsetter organisasjonen blir holdt før vedtak fattes.

EL & IT Forbundet kommentert følgende i det siste drøftingsmøtet 16 mars.

Mange kunder har valgt Telenor som totalleverandør pga tryggheten ved at Telenor dermed vil ha kontroll på verdikjeden og kunne stå for sine forpliktelser.

Telenor må sikre varig eierskap i EDB for fortsatt å ivareta dette.

Det må finnes kommunikasjonsverktøy og tilgang til infrastruktur som gir like effektiv mulighet for oppgaveløsning fra EDB som internt i Telenor.

Til organiseringen:
Ved organiseringen av oppgavene i EDB IT Drift må kunnskap/kompetanse bygges ut i bredden for å oppnå en mer robust arbeidsstokk. Dette må gjøres i god tid før uttak av eventuell synergi- /rasjonaliseringsgevinst.

Organiseringen i EDB IT Drift kan ikke legges til grunn for definisjon av hvem eventuelle overtallige blir.

Hele bedriften legges til grunn ved en slik definisjon.

Før nedbemanningene høsten 2002 ble det foretatt sammenslåing av avdelinger. Ved nedbemanningen tok ledelsen ut synergier. EL & IT Forbundet ser at nå må avdelinger deles igjen. Dette kan ikke føre til annet enn oppbemanning i de delte avdelingene.

Parallelt med slanking i Driftstjenester i Telenor har det pågått nedbemanningsprosesser i EDB Teamco/ IT Drift. Sett i lys av disse nedbemanningsprosessene kan EL & IT Forbundet ikke akseptere ytterligere nedbemanning om nåværende arbeidsoppgaver skal fortsette.

I tillegg til selve rammene må dagens Telenor policy for omstilling legges til grunn i denne omstillingen/omorganiseringen uansett bakgrunn for de berørte. Felles arbeidsmarked i Telenor inklusiv EDB-Konsernet må legges til grunn ved omstillingen.

Drift av nett og tjenestenære servere og applikasjoner.
Forslaget gikk i korte trekk ut på at all drift av dette samles i Telenor Nettworks og inngår i Telenor Telecom Solution AS i avdeling Drift.

EL & IT Forbundet hadde følgende kommentarer:

Generelt til forslaget om overføring til TTS
Skal dette bli en vellykket prosess krever det klare avtaler og avtaleforståelse.

Videre en respekt for ansatte og ansattevilkår overfor de folk som overføres, samt en "kunde" holdning overfor de som TN Drift skal serve.

Resultatkravet til mottakene bedrift må justeres i tråd med endrede forutsetninger.

Mobil sin tjenestedrift
Dette reserverer forbundene seg imot. Denne saken må tas opp som egen drøftingssak før noen som helst beslutning tas.

Å ta en slik omorganisering opp til drøfting som en delsak i ULTRA grønn er helt uakseptabelt.

Krav til omstilling alle områder
Forbundet går ikke god for noen reduksjon i arbeidsstokken. Erklæring av overtallighet kan bare aksepteres dersom det kan påpekes reelt bortfall av arbeidsoppgaver.

Realkompetanse/erfaringskompetanse må ses på lik linje med formell. Dagens oppgaver utføres med nåværende kompetanse. Vi krever en videreutvikling av eksisterende arbeidsstokk for å dekke eventuell ny og endrede oppgaver.

Partene var i drøftingene enige om :

Det blir ikke endringer i lokaliseringen av noen arbeidstakere som følge av disse virksomhetsoverføringene og reorganiseringene.

Sluttkommentar:
Det har kommet oss for øret at ansatte representanter i styrene for Telenor Business Solution AS og Telenor ASA har godt imot flere elementer i denne omorganiseringen når sakene har vært til behandling der.

Med hilsen
Per Gunnar Salomonsen - Konserntillitsvalgt

 

  Annet fra Info fra Konserntillitsvalgt
23.04.2014 Info 03 -14 GSS legger ned avdeling i Bodø
23.04.2014 Info 02 -14 GSS kvitter seg seg med ansatte
27.03.2014 Info 01 -14 TGSS AS planlegger å legge ned i Bodø
19.03.2014 Info 11 -13 Juleinformasjon
19.03.2014 Info 10 -13 Omvalg Styrer og Bedriftsfors. nr 2
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024