EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Info nr. 4 Omorganisering av Stab & Støtte 29.03.2004, 19:30
1. mars og 26 mars ble stabs og støtte apparatet i Telenor drøftet. Det var stabsapparatet innen fagområdene HR, Økonomi og Kommunikasjon som var i ilden denne gang. I disse drøftingene var følgende tema oppe til debatt: Organisering, sentralisering, nedbemanning.
Forslagene innebærer en helt klar sentralisering til Telenor Konsernet sentralt.
Tekst: Per Gunnar Salomonsen
I drøftingene ble man enige om:
Bruk av midlertidige og innleide skal reduseres til et minimum og kun virksomhetskritisk midlertidig eller innleide ressurser kan beholdes før noen fast ansatt erklæres overtallig.
Partene er enige om at en bør unngå oppsigelser, dog uten at administrasjonen kan garantere noe i så måte.
Denne organisasjonsendringen i seg selv medfører ikke at noen må flytte geografisk.

Overføringen har ingen konsekvenser for de avtaler som er inngått mellom enkeltansatte og de ulike selskaper/enhet. Alle slike avtaler vil også forplikte Telenor ASA, og vil først kunne endres, eller bringes til opphør i henhold til de prosedyrer og frister som gjelder for den enkelte avtale. Dagens opparbeidede ansiennitet legges til grunn i det nye selskapet.

Videre hadde EL & IT Forbundet følgende kommentarer:
Forbundet stiller seg tvilende til om den sterke sentraliseringen av strategiske staber og støtteenheter er heldig for utviklingen av Telenor. Dette innebærer fare for svekkelse av de faglige diskusjoner mellom FO og Konsern. En meningsbrytning bygd på grundige vurderinger er nødvendig for at beslutninger får den nødvendige kvalitetssikring og at eierskapet til beslutningene blir forankret i forretningsområdene.

Forskjellen mellom legalstruktur og styringsstruktur blir større. Det må ikke skapes tvil om de enkelte virksomhets selvstendighet og arbeidsgiveransvar.

Forbundet tar avstand fra de stipulerte innsparingspotensialene på årsverk som er skissert

Til selve prosessen:
Forbundet avviser å ta stilling til en nedbemanningsmålsetting. En eventuell overtallighet etter at service og kvalitet er sikret vil bli behandlet ut fra den aktuelle situasjonen. Man er helt uenig i de foreslåtte bemanningstall

Vi vil presisere at ansiennitetsprinsippet som kriteriet veier tyngre enn de andre. All ansiennitets avvik skal begrunnes og er gjenstand for drøftinger. En med lengre ansiennitet skal gå foran om vedkommende er kvalifisert selv om det vil kreve 6 måneders etterskolering.

Realkompetanse/erfaringskompetanse må ses på lik linje med formell.

Aml. Kap.XII A beskriver rettigheter arbeidstaker har ved virksomhetsoverdraging, og at overføringen skal være frivillig.

Aml. Kap. XII A tolkes slik at man har rettigheter til å beholde sine tariff- og avtaleforhold inklusive eventuelle særavtaler og administrative forordninger fra avgivende arbeidsgiver som individuelle rettigheter frem til neste hovedtariffoppgjør.

Kommentarer til Kommunikasjon (Informasjonstjenesten):
Sentraliseringen av kommunikasjons kan medføre at det enkelte forretningsområde mister sitt særpreg i intern-kommunikasjonen. Dette kan medføre at de ansatte taper interesse for å oppdatere seg informasjonsmessig over intranettet.

De stipulerte nedbemannings målene er også her alt for vidtgående. Dette vil redusere kvaliteten og dermed kunne medføre tap av renomè for Telenor navnet.

Utover dette vil vi kommentere at enkelte miljø tidligere har vært gjennom en eller flere nedbemanningsprosesser.

Kommentarer til HR (Personal) fra drøftingene 1. mars:
Omorganiseringens forslaget gjør at strategisk HR blir svekket i forretningsområdene. Forbundet har i lengre tid jobbet for at den skulle styrkes og er dermed sterk motstander av den utvikling vi nå ser kommer.

Sentralisering av det opperasjonelle HR i virksomhetene i Norge sett i sammenheng med dimensjoneringen vil med stor sannsynlighet gi en kvalitetsforringelse (både i utførelsestid og innhold) på dette arbeidet. Noe som forbundet er sterkt i mot.

Kommentarer fra drøftingene 26. mars
Vi registrerer med tilfredshet at administrasjonen har tatt innover seg noe av våre merknader fra 1. mars.

Men vil kommentere at matrisse organisering er og blir en krevende og ustabil organisasjons modell. En klarere organisasjonsmodell (linje) med HR direktørene i det enkelte foretningsområde som leder er å foretrekke. Spesielt innenfor arbeidsgiverrollen.

Organisasjonene reagerer kraftig på at man legger opp til en mulig ekstern rekruttering samtidig med en nedbemanning. Dette er en personalpolitikk som ikke er akseptabel. Nødvendig kompetansetilpasning av eksiterende personale må skje fremfor en utskifting med tap av arbeid som følge. En HR funksjon burde i hvert fall innenfor egne rekker vært så forutseende.

Organisasjonene har en klar oppfatning at det innefor HR området ikke er en overtallighet. En reduksjon vil gå på kvalitet.

Kommentarer til Økonomi:
Organisasjonene krever at en bemanningstilpasning tas over så lang tid at ingen forlater sin jobb uten etter eget ønske (naturlig avgang/turnover).

Kommentarer til skifte av styreleder i Teleservice:
Ut i fra et markedsmessig og opinionsmessig standpunkt bør Telenor Teleservices posisjon i Telenor styrkes gjennom at styreleder i selskapet kommer fra markedsområdet Norge.

Med hilsen
Per Gunnar Salomonsen - Konserntillitsvalgt

 

  Annet fra Info fra Konserntillitsvalgt
23.04.2014 Info 03 -14 GSS legger ned avdeling i Bodø
23.04.2014 Info 02 -14 GSS kvitter seg seg med ansatte
27.03.2014 Info 01 -14 TGSS AS planlegger å legge ned i Bodø
19.03.2014 Info 11 -13 Juleinformasjon
19.03.2014 Info 10 -13 Omvalg Styrer og Bedriftsfors. nr 2
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024