EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Info nr. 3 Nytt EU-direktiv 01.03.2004, 20:23
Europa-kommisjonen har lagt fram et forslag til direktiv om tjenester (i hovedsak private) i det indre marked som skaper bekymring i europeisk fagbevegelse. Det foreslås at godkjenning av en tjenesteyter skal virke for samtlige EØS-land.
Tekst: Per Gunnar Salomonsen
Hovedprinsippet er at dersom en tjenesteyter er godkjent i ett land, kan vedkommende operere i alle 28 EØS-land. Tjenesteytende firmaer kan komme inn på andre lands markeder, men følge sitt eget lands regler dersom disse er mindre strenge. I og med at forslaget akkurat er fremmet så har ikke europeisk fagbevegelse konkludert med hva som må endres i forslaget for å sikre bl.a. miljø, arbeidsvilkår, lønns- og arbeidsvilkår. Telenor er en tjenesteytende bedrift.

Hvis man ser dette EU-direktivet sammen med Pensjonskommisjonens innstilling og den framlagte innstillingen fra Arbeidslivslovsutvalget står vi foran et massivt angrep på opparbeidede rettigheter, avtaler og vedtatte lover. I tillegg har generaldirektør Jürgen Schrempp i Daimler-Crysler sagt: ”Det blir ikke noe fart på europeisk arbeidsliv før vi får samme lønns- og arbeidsvilkår som Indonesia”. Sistnevnte er en ivrig lobbyist i EU-systemet. Påstanden kom i Sohartu-regimets dager da det ikke fantes faglige rettigheter i Indonesia.

De fleste firmaer og privatpersoner i Norge tenker kun pris hver gang noe skal kjøpes. Tjenesteytende firmaer kan være etablert i for eksempel Litauen og de ansatte jobber i Norge på Litauiske lønns- og arbeidsvilkår. Med denne holdningen blir arbeidsplasser daglig lagt ned i Norge. Resultatet blir større og større arbeidsledighet og dermed færre og færre til å betale fellesgodene. I dag kan naboen bli arbeidsledig i morgen kan det bli deg.

Nå må vi alle kjempe for rettighetene våre – det holder ikke bare å tenke at dette fikser de tillitsvalgte. Fagbevegelsen vil ta initiativ til mobilisering – da må alle stille opp for å vise muskler.
EL & IT Forbundet i Telenor jobber for at konkurranse skjer på kvalitet, ikke ved å dumpe lønns- og arbeidsvilkår.

Med hilsen
Per Gunnar Salomonsen, Konserntillitsvalgt & Dag Fredriksen, Saksbehandler

 

  Annet fra Info fra Konserntillitsvalgt
23.04.2014 Info 03 -14 GSS legger ned avdeling i Bodø
23.04.2014 Info 02 -14 GSS kvitter seg seg med ansatte
27.03.2014 Info 01 -14 TGSS AS planlegger å legge ned i Bodø
19.03.2014 Info 11 -13 Juleinformasjon
19.03.2014 Info 10 -13 Omvalg Styrer og Bedriftsfors. nr 2
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024