EL&IT Forbundet

Valg


Lover og avtaler »

Nyttige linker »

Info 03 -11 TELENOR NORGE AS turer fram. 11.10.2011, 21:52
TELENOR NORGE AS TURER FRAM SOM OM AVTALEVERKET ER NOE MAN FORHOLDER SEG TIL NÅR DET PASSER.

Saken gjelder nedleggelse av 4 stk lokasjoner i Telenor Norge AS. For å få lagt ned kjører Telenor en prosess i strid med hovedavtalen LO – NHO og helt på kanten til, om ikke brudd på omstillingsloven. EL & IT Forbundet i Telenor har reagert kraftig på dette og sendt avtalebruddet over til forbundet. Ille er det at så mange lojale medarbeidere blir byttet ut og mister jobben, verre er det at dette skjer etter en prosess i strid med inngåtte avtaler.
Tekst: Tore Vi har en hovedavtale mellom partene som regulerer dialogen mellom tillitsvalgte og ledelse i Telenor bedriftene. Vi har tidligere erfart at når administrasjonen merker for mye motstand på sak så bryter Telenor hovedavtalen. Det skjedde planlagt fra Telenors side gjennom fortielse rundt salget av Opplysningen i 2007. Bruddet på hovedavtalen den gang var å holde saken skjult for de tillitsvalgte langt inn i beslutningsfasen.

Denne gang er det faktisk verre. I saken om nedleggelse av fire produksjonssteder i Telenor Norge AS informerte man ikke de tillitsvalgte etter hovedavtalen før lenge etter at offentlige myndigheter var varslet. Det at lokale tillitsvalgte ikke var informert og bruk av taushetsplikt har også ødelagt for den dialog og prosess omstillingsloven er tenkt å ivareta.
I tillegg nektet ledelsen å legge fram økonomiske begrunnelser for forslaget til vedtak når drøftingene ble holdt. Ledelsen i Telenor Norge AS så det ikke som hensiktsmessig så lenge foreningene var imot forslaget.

Det er i strid med hele den forståelse som ligger i Hovedavtalen mellom LO og NHO som fokuserer på dialog mellom partene (drøftinger).
Den forståelse vi her snakker om er ikke hvorfor de tillitsvalgte skal være enig med ledelsen. De viktigste drøftingene holdes når man i utgangspunktet er uenig. Har ledelsen forslag til løsninger som ikke står seg for kritisk gjennomgang og kommentarer fra de tillitsvalgte, så bør det forslaget ikke vedtas. Det var det som skjedde i 2003, forrige gang man ville legge ned Bardu.

Når ledelsen etter gjentatte oppfordringer nekter å legge fram de økonomiske beregningene, så sier det tillitsvalgte at de sannsynligvis ikke står for en kritisk vurdering. Da skjer heller ikke den kvalitetskontroll som er en viktig del av drøftingene mellom tillitsvalgte og bedriftens ledelse.




En ledelse som ikke informerer i tide og ikke legger fram grunnlaget for et forslag til vedtak i drøftinger fordi de tillitsvalgte er imot forslaget er ingen sterk leder.
Det er en grunn til at drøftingsparagrafene er så utførlig beskrevet i hovedavtalen LO – NHO. Det er hovedorganisasjonenes forståelse av at dette er til det gode for bedriften, dens eiere og for de ansatte.
Det er sterkt beklagelig at ledere på høyt nivå i Telenors norske virksomheter ikke ser dette.

Vedtak bør ikke fattes på et slikt grunnlag.

Med vennlig hilsen
Per Gunnar Salomonsen
Konserntillitsvalgt


 

  Annet fra Info fra Konserntillitsvalgt
23.04.2014 Info 03 -14 GSS legger ned avdeling i Bodø
23.04.2014 Info 02 -14 GSS kvitter seg seg med ansatte
27.03.2014 Info 01 -14 TGSS AS planlegger å legge ned i Bodø
19.03.2014 Info 11 -13 Juleinformasjon
19.03.2014 Info 10 -13 Omvalg Styrer og Bedriftsfors. nr 2
 



Distrikter og klubber »








Unidata © 2003-2024